Nieuws

Routefabriek.nl nieuwe shirtsponsor

Routefabriek.nl is onze nieuwe shirtsponsor!
Met Routefabriek maak je eenvoudig routes op kaarten met extra informatie, en kun je routes delen via webpagina's, widgets, links, berichten en bestanden, in PDF en GPX formaat.
Voor sporters en organisaties van (sport)evenementen.Hunebedloop en jeugdloop 4 mei 2019 BORGER

AFGELAST ivm het corona virus!!

Nieuwe datum is 1 mei 2021

Recreatieloop 5 km en 10 km langs het grootste HUNEBED van Nederland. 

Jeugdloop 200 m (groep 1 en 2), 400 m (groep 3, 4, 5) en 600 m (groep 6, 7, 8) 

Start Dorpsplein Hoofdstraat 34. 


Voorinschrijving: inschrijven.nl of op de dag zelf in het gezondheidscentrum Borger-Odoorn Hoofdstraat 32 vanaf 10.30 uur. 
Tevens ruimte voor omkleden en douchen. 

Start jeugdloop: 11.10 uur (200 m), 11.20 uur (400 m) en 11.30 uur (600 m)

Start recreatieloop 5 km en 10 km: 12.15 uur 


Kosten  € 6,00 incl. tijdregistratie. Beloning Hunebedkoek. Prijzen: Startnummer is lotnummer! 
Jeugdloop gratis


Speaker van de dag Harm Noor 

Loop onder auspiciën Runners Stadskanaal, met hulp van Run 4 Fun Borger Exloo


Route 5 km
Route 10 kmSlachtemarathon 4-6-2016

Na maanden van hard, lang trainen, vele ontberingen(geen bier) was het eindelijk zover: de Slachtemarathon.

Na een korte nacht, de wekker ging om 3:45 (kwart voor vier!) stonden vijf mannen naast het bed.

Na een ontbijt van krentebollen of yoghurt met muesli stapten we in de auto richting Raerd.We moesten daar de bus hebben die om 4:55 zou vertrekken naar het startpunt in Oosterbierum. We vertrokken om even voor half vijf voor een ritje van 10 minuten. Toen we de snelweg afreden kwamen we in een file terecht.

File? Ja, ook in Friesland zijn er files op zaterdagochtend om half vijf 's ochtends. Door de stortbui van de avond ervoor was het grasland dat dienst zou doen als parkeerplaats slecht begaanbaar. Er was de hele nacht druk gewerkt om rijplaten te leggen, en dat was nog niet helemaal klaar.

Na 20 minuten konden we eindelijk de auto parkeren. Na ruim 5 minuten kwamen we bij de bussen aan en konden we instappen. Lekker met z'n vijven op de achterste rij, het schoolreisje kon beginnen.

Halverwege de rit kwam de zon op, toen wisten we dat dit vandaag een echte koperen ploert zou worden.

Na ruim een half uur kwamen we aan in Oosterbierum waar al flink wat lopers aanwezig waren. Even rondkijken waar je je kleding kunt afgeven, en aansluiten in de rij voor de wc. Nog even checken of je alles bij je hebt. Oh toch nog even een pet op. Inmiddels is het bijna half zeven, en we hebben nog steeds geen koffie op. Hoe hou je dat vol. Maar er is geen tijd om daar over na te denken, we starten bijna.

Dan wordt er afgeteld, er klinkt een schot, of was het een toeter, Doet er niet toe we gaan beginnen. Het eerste uur is het nog aangenaam fris, lekker windje.

Na 5 kilometer doemt het eerste obstakel op. Een brug over de A31. Alweer een file... De brug is vrij stijl en aan de andere kant schijnt het glad te zijn, dus gaan we er rustig overheen.
De bussen met wandelaars die naar de start onderweg zijn en onder ons doorrijden toeteren als aanmoediging. Af en toe lopen we met de wind mee en voel je dat het warm gaat worden vandaag.

De eerste 10 kilometer gaan gemakkelijk. Soms is moeilijk te zien dat je over een dijk loopt, maar ja het oudste deel is dan ook al 500 jaar oud. Ondertussen worden we her en daar aangemoedigd door toeschouwers en muzikanten. Soms is er een stuk onverhard, wat inhoudt dat je over gras loopt, die met de regen van de avond ervoor door de lopers voor je al aardig kapot gelopen is. Ondertussen probeer je ook nog wat mee te krijgen van de kunst en cultuur onderweg. De Slachtemarathon is niet alleen hardlopen en wandelen. Maar als hardloper heb je daar helaas geen tijd voor. Je hebt tenslotte een missie: een marathon hardlopen.

De 2e 10 kilometer gaan ook nog vrij gemakkelijk. Al wordt het wel wat warmer. Gelukkig heeft de organisatie niet op waterposten bezuinigd. Nog geen negen uur en dan al warm, en je bent nog maar op de helft. Gelukkig weer een waterpost, en iemand de de tuinslang op de weg heeft gericht. Dan weer een stuk met de wind mee, oei het is toch echt warm.

Bij kilometer 30 is het te merken dat dit een slijtageslag gaat worden. Steeds meer hardlopers die een stuk(je) gaan wandelen. Weer een waterpost: wat zal ik drinken? Kan ik nog meer sportdrank aan, zonder dat mijn maag protesteert, of hou ik het bij water. En ja een spons in je nek is ook wel erg lekker.

Nog 10 kilometer te gaan. Ach dat doe je normaal op zaterdagochtend voor je ontbijt. Negen kilometer te gaan: voel ik daar kramp in mijn kuit? 8 te gaan: Iemand roept Kom op de laatste loodjes. Nou die weet vast niet hoe zwaar lood is. Weer een waterpost. Even geen sportdrank, gewoon water, ook erg lekker met dit weer. De wandelpauze bij de verzorgingspost is weer iets langer.

Nog 5 te gaan. Je denkt nog 25 minuten. Oh nee, in dit tempo minimaal een half uur. Het is nu overleven van waterpost naar waterpost. En die zijn er de 2e helft elke 2,5 kilometer. Dan nog weer een dorpje waar groot feest is vanwege ons, ik hoop dat de toeschouwers nog puf hebben om ook de 13000 wandelaars aan te moedigen. Verder gaat het weer

Nog 3 te gaan. Het einde is in zicht. Figuurlijk dan. Hier zitten er nog wat bochten in. En wist je al dat er in dit deel Friesland weinig bomen staan? Nou wij wel. Elke rij bomen bracht even een licht verkoeling. Waren het er nou 2 of 3? Ondertussen lopen we bijna een zonnesteek op.

Gelukkig nog 2 kilometer. Steeds langzamer om de kramp te ontlopen. Nog 1 kilometer, het dorp is in zicht. De finish nog niet. Nog een bocht om. Veel toeschouwers die je aanmoedigen. Nog 200 meter, en je weet dat je er bent. Na de finish kun je alles laten gaan, er hoeft niets meer. Alleen een plek om neer te storten en bij te komen. Dat valt nog niet mee, er zijn meer lopers die er zo over denken. Na een tijdje komen de medelopers ook over de finish. Het is lastig te zien of ze tevreden zijn, of gewoon moe. Hé, je hebt net wel een marathon gelopen bij een temperatuur waar strandtenteigenaars blij van worden.

We strompelen gezamenlijk naar de auto. Shit hoe krijg je je benen ook alweer achterin. Na een kwartier zijn we terug op onze uitvalsbasis. Daar staat het bier al koud. Voor niet iedereen een goed idee. Al napratend komen we tot de conclusie dat geen van ons een ultramarathon gaat lopen. Dit is wel lang genoeg. Voor sommigen eenmalig, voor anderen zullen er nog een aantal volgen. Na een verfrissende douche en pootjebaden in het zwembad vertrekken we weer richting Drenthe. 

Het Marathon-team: Aris, Marco, Joeke, Peter en Rutger